KEMBARA SAMBIL MEMBAKAR LEMAK

Let’s  kill two birds with one stone. Pelajari teknik ini untuk bersenam sambil mengembara secara serentak!

Pilih pakaian sukan yang sesuai

Pilih fabrik yang bersesuaian dengan suhu di tempat yang anda lawati. Pastikan tahap ketebalan dan berat fabrik yang dipilih dapat melindungi anda daripada cuaca tempat tersebut dan paling penting memudahkan pergerakan anda. Sedikit peringatan, jika anda lawati negara-negara jiran yang terdekat, jangan salah anggap bahawa mereka mempunyai iklim yang sama dengan kita sepanjang tahun. Sesetengah negara jiran juga mengalami musim sejuk pada awal dan penghujung tahun. Anda perlu peka dan Google maklumat negara tersebut dengan lebih awal.

Bawa pakaian yang mempunyai banyak fungsi

Pilih pakaian yang boleh digunakan semasa aktivti mengembara dan juga boleh dipakai semula untuk anda melakukan aktiviti senaman. Dengan cara ini, anda boleh menjimatkan ruang di backpack anda. Sedikit tips, pakaian yang senang dibasuh dan mudah kering akan memudahkan anda dalam banyk cara!

Elakkan bersenam secara berseorangan

Terutamanya terhadap golongan wanita, elakkan untuk berlari atau berjalan di negara luar secara berseorangan. Perkara ini perlu diambil kira terutamanya jika rupa dan penampilan anda sebagai orang asing adalah ketara bagi penduduk tempatan. Anda boleh suai kenal dengan pengembara lain di tempat penginapan anda dan pasti ada seorang dua yang ingin turut serta dengan aktiviti sihat anda. Mereka yang tinggal selama lebih seminggu tentunya sudah bosan dan juga perlukan teman untuk melakukan aktiviti sihat bersama-sama.

Pilih pakej tour yang disertakan dengan aktiviti fizikal

Sesetengah pakej pelancongan akan menawarkan aktiviti fizikal yang boleh dikira sebagai bersenam tanpa anda sedari. Contohnya aktiviti melawat kawasan air terjun yang semestinya memerlukan anda untuk melakukan dakian kecil. Begitu juga aktiviti melawat kawasan terdekat tetapi dilengkapi dengan basikal. Anda boleh pilih pakej-pakej seperti ini untuk memastikan badan anda sentiasa on-the-move dan tidak hanya duduk di dalam van dan menunggu.

Bawa suplemen tambahan untuk bertahan sepanjang aktiviti

Pastikan tenaga anda dapat berkekalan sepanjang aktiviti berjalan. Cuaca yang terlalu panas atau sejuk boleh memberi kesan kepada mood dan daya metabolisma anda. Suplemen pemakanan yang sesuai boleh membantu anda mengatasi perkara ini.

Apa yang boleh anda lakukan?

  1. Bawa minuman tenaga yang boleh memberi anda kekuatan untuk melakukan sebarang aktiviti ringan atau ekstrem.
  2. Bawa minuman tenaga anda mengikut keperluan. Contohnya jika tempoh percutian anda hanya selama 4 hari dan anda hanya akan bersenam selama 2 hari, bawa mengikut keperluan sahaja dan simpan di dalam bekas yang mudah untuk dibawa.

Kami juga ada PENYELESAIANNYA

Dapatkan TKO Nutrition Mega 3.0 yang dipenuhi dengan elemen tenaga, pembakar lemak dan perangsang metabolisma yang membolehkan anda bersenam sambil mengembara. Berjalan 15-20km pun tiada masalah sambil peluh-peluh dan bakar lebih.

Kaya dengan bahan semulajadi yang bertindak merangsang tenaga semulajadi di dalam tubuh, anda pastinya dapat melakukan aktiviti senaman sambil mengembara dengan lebih lancar lagi!

PERCUMA

Anda juga akan dapat shaker percuma yang anda boleh bawa semasa bersenam di negara-negara eksotik yang anda bakal lawati!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10% OFF

Dapatkan diskaun 10% untuk pembelian pertama dan jadi yang terawal untuk mengetahui tentang produk dan info terkini daripada kami